ВЕСІЛЛЯ В INSTAGRAM? Сучасна фотографія

Варто читати і гостям, і нареченим!
Сьогодні ми вже не уявляємо життя без смартфона... Це так просто і звично – швидко зробити фото, додати фільтр і одразу виставити у соцмережі. Я часто віддаю декілька фотографій одразу після свята, щоб наречені чи гості  могли виставити фото весілля в Instagram! Саме так ми найчастіше і дізнаємося про значні події у житті знайомих. Кому з нас не цікаво переглянути світлини з весілля чи іншого свята в стрічці Instagram, навіть коли безпосередньо не знайомі з ними? Тому для багатьох  людей весілля без гаджетів (unplugged wedding) буде незвичною ініціативою наречених. Але закордоном цей тренд набуває все більшої популярності. На такому святі гостей попросять вимкунти свої телефони та фотоапарати під час важливих церемоній. За зйомку на весіллі відповідають фотограф та відеограф, яких наречені замовляють спеціально для цього. Але чи потрібно воно вам? Хочу поділитися своїми думками, чому я ЗА весілля без гаджетів (повністю , або хоча б основні моменти свята)...

Photo Credit: Anna Delores Photography (www.annadelores.com/)/ lureyphotography.com/ Katelyn James Photography

Віртуальні лайки VS реальна присутність
Іноді здається, що багато людей очікують і радіють від фотографій, відео чи лайків більше, ніж від самого свята, не проживаючи важливі моменти, а ніби спостерігаючи збоку через екран телефона. Згодні? 
Так, не всі й не завжди, але якщо бути чесним, то дійсно життя у соцмережах іноді захоплює більше, ніж реальне. Але набагато краще бути присутнім тут і вже, насолоджуватися моментом, смачною їжею, програмою, спілкуванням, атмосферою весільного дня… Адже в цьому суть святкування! 
Пара довго складає список гостей, обдумує, викреслює, щоб святкувати з тими, з ким насправді хочеться розділити радість. Тому нареченим так важливо, щоб усі були справді присутніми і оцінили докладені до підготовки зусилля, підтримали під час особливо хвилюючих моментів... Простіше кажучи, під час свята думали про те, що відбувається, а не про те, як зробити фото. 
Що ви хотіли б побачити більше, коли дивитиметеся на гостей під час такої важливої весільної церемонії: десятки рук зі смартфонами чи щирі посмішки та очі, сповнені підтримки і радості, увагу зі сторони усіх запрошених? Не соромтесь запропонувати гостям виключити телефони хоча б на час виїзної церемонії, вінчання, першого танцю чи інших особливо важливих епізодів.

 

Photo Credit: heidiryder (heidiryder.net)/ Bryan Sargent Photography (www.bryansargentphotography.com)

Втрачені кадри
Фотографи погодяться, що багато гарних кадрів було упущено через ці руки зі смартфонами і людей, яким потрібно вже і зараз зняти, як наречені говорять обіцянки, чи танцюють, чи ріжуть торт. Я чесно не розумію, чому б просто не отримувати задоволення від спостерігання за тим моментом? Для чого знімати те, що потім точно видалиться? Мова зараз не про найближчих рідних чи подруг, а про те, що перший танець знімають усі, іноді навіть діти.  

 

Незручності для гостей
Але постійне фотографування заважає не лише роботі фотографа. Це може створювати незручності людям, які сидять чи стоять поруч, і хочуть просто насолоджуватися святом. Це і руки з телефонами, і спалахи, клацання камер, і раптовий недоречний дзвінок, якщо хтось забув про безшумний режим... 
Навіть якщо у вас дзеркальна камера, а не просто смартфон, варто пам’ятати, що наречені запрошували вас своїм гостем, а не наймали фотографом (якщо вас дійсно не просили фотографувати :))  Заради цих моментів теж варто попросити вимкнути телефони та сховати фотоапарти до певного часу. 
Навіть працюючи професійним весільним фотографом, я часто кажу, що весілля - не фотосесія. Насамперед, це значна  подія у житті пари та їх близьких. А фото, звичайно, потрібні, і точно будуть у будь-якому випадку :) 

 

Photo Credit: Allure Productions (allureproductions.com.au)/ Kirstie Tweed (www.orangegirl.com)

Ось декілька ідей, як зробити свято комфортним для всіх:
1. Обирайте фотографа та відеографа, яким довіряєте (це може бути навіть команда з 2 фотографів та 2 операторів).
2. Можете у запрошеннях вказати інформацію про те, що гостей попросять виключити телефони та сховати камери на час окремих церемоній.
3. Обговоріть з ведучим, як краще зробити таке оголошення на весіллі.
4. Обов'язково виділіть час для фотографій з гостями після церемоній.
5. Домовтеся з фотографом про послугу "фотолистівки на весіллі", щоб подарувати гостям фото в кінці весілля.
6. Почепіть красиві таблички, щоб гості пам’ятали про ваше побажання провести певні моменти весілля без фотозйомки.

 

Фото: Orest Palamar

Підсумую.

Якщо ви замовляєте професійного фотографа та відеографа, то точно будете мати спогади у вигляді якісних фото та відео, тож гостей можна сміливо просити не користуватися телефонами та камерами хоча б під час основних частин, як от виїзна церемонія, перший танець, розрізання торта тощо. У них точно буде достатньо часу протягом свята, щоб сфотографувати і наречених, і себе з ними, і декор… 
Якщо ви хочете, щоб усі спробували просто святкувати та розділяти радість свята тут і вже, прагнете, щоб атмосфера весілля була особливою та затишною, не хотіли б, щоб ваші не дуже якісні фото були виставлені у соцмережі ще до завершення церемоній і згодні з написаними вище аргументами, тоді вам підійде весілля "вільне від гаджетів".  Як би там не було, ваше весілля - ваші правила! І якщо вам близька ідея весілля без гаджетів, то чому б ні?